• (+387) 33 275 300
 • ured.direktora@nub.ba
 • Ponedjeljak - Petak
  07:30 - 18:00

ISSN BH logo

Godišnji sastanci nacionalnih agencija za ISBN (International Standard Book Number), ISSN (International Standard Serial Number) i ISMN (International Standard Music Number) održani su prvi put zajedno, u Istanbulu, od 15. do 19. septembra 2014. godine.

Sastancima su prisustvovali izvršni direktori i članovi upravnog odbora International ISBN Agency (Međunarodna agencija ISBN), ISSN International Centre (Međunarodni centar ISSN), International ISMN Agency (Međunarodna agencija ISMN), voditelji nacionalnih agencija, gosti iz agencija ISRC (International Standard Recording Code - Internacionalni standard za identifikaciju muzičkih audio- i videozapisa, https://www.usisrc.org/), ISTC (International Standard Text Code – Internacionalni standardni tekst Code, http://www.istc-international.org/) ISNI (International Standard Name Identifikator, http://www.isni.org), ISBN-A (Actionable ISBN), DOI (Digital Object Identifier, http://www.doi.org) predstavnici izdavača zemlje domaćina i Poljske. Ispred nacionalnih centara Bosne i Hercegovine sastancima su prisustvovale voditeljice centara, Adisa Žero (Centar za ISSNBiH) i Nevenka Hajdarović (Centar za ISBNBiH i Centar za ISMNBiH).

Organizator i domaćin godišnjih sastanka bilo je Ministarstvo kulture i turizma Turske pri kojem djeluju turski centri za ISBN, ISSN i ISMN.

Sastanci su održani na univerzitetu Istanbul Commerce University, a prisutno je bilo oko stotinu predstavnika iz više od pedeset zemalja članica sistema ISBN, ISSN i ISMN (Armenija, Brazil, Bugarska, Egipat, Francuska, Hrvatska, Irska, Indonezija, Kina, Njemačka, SAD, Srbija, Švicarska i dr.).

DSC01581

SASTANAK AGENCIJA ISBN

Izvještaj o radu Međunarodne agencije ISBN (International ISBN Agency) podnijela je direktorica agencije Stella Griffiths. Prvi dio izvještaja odnosio se na budžet Agencije ISBN i u njemu je istaknuto pozitivno poslovanje agencije. Nacionalne agencije, članice Međunarodne agencije ISBN, plaćaju godišnju članarinu koja se utvrđuje na osnovu nacionalnog bruto-dohotka.

Podneseni su izvještaji sa regionalnih sastanaka nacionalnih agencija. Dogovoreno je da se 2015. godine sastanak agencija ISBN održi u Indoneziji (Bali), a regionalni sastanak balkanskih zemalja u Bugarskoj (Sofija).

Posebna pažnja poklonjena je predstavljanju novog weba Agencije (http://www.isbn-international.org).

Nacionalne agencije ažuriraju podatke o svojim izdavačima na webu od 2012. godine. Stranica pruža veliki broj informacija za izdavače i korisnike.

ISBN (International Standard Book Number) prvi put je publikovan 1972. godine, mada se kao godina uspostavljanja Standard Book Number smatra 1965, a 2015. godine bit će obilježen i jubilej – 50 godina standardnog broja za knjigu.

Na osnovu standardnog broja za knjigu, periodiku i muzikalije radi se EAN kod, gdje se knjiga, muzikalija i periodika tretiraju kao proizvodi, ali uz napomenu – proizvod od posebnog društvenog interesa.

U Međunarodnu agenciju ISBN uključeno je više od 150 nacionalnih agencija iz više od 200 zemalja sa registriranih oko dva miliona izdavača.

SASTANAK AGENCIJA ISSN

Voditeljica sastanka Međunarodnog centra ISSN bila je direktorica Gaëlle Bequet. Na sastanku se raspravljalo o tekućim problemima Međunarodne mreže ISSN-a (http://www.issn.org), kao što su priprema novog izdanja priručnika za ISSN, strateški plan mreže ISSN, lažne naučne serijske publikacije, izvještaji nacionalnih centara, iskustva u radu Virtue, novi projekti i radne grupe, kao i osvrt na prošlogodišnji sastanak i izvještaj Međunarodnog centra ISSN.

Posebna pažnja je bila posvećena pripremi za obilježavanje 40. godišnjice od osnivanja Međunarodnog centra ISSN i dodjeli prvih brojeva ISSN. Godišnji sastanak za 2015. održat će se u septembru u Beogradu.

ISSN je svjetska mreža za identifikaciju serijskih publikacija. Osnovana je u sklopu UNESCO-ova programa UNISIST i djeluje uz pomoć UNESCO-a i Vlade Republike Francuske, a čine je 88 nacionalnih centara. Registar ISSN-a broji više od 1,7 miliona zapisa serijskih publikacija iz 180 zemalja na više od 150 jezika.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je pristupila mreži ISSN 1998. godine i od tada aktivno učestvuje u radu mreže sa publikacijama registrovanim i izdatim u Bosni i Hercegovini.

SASTANAK AGENCIJA ISMN

Na godišnjem sastanku najmlađe od tri agencije, Međunarodne agencije ISMN (International ISMN Agency, http://www.ismn.org), čije sjedište je u Berlinu, izvještaj o radu je podnio direktor Agencije, dr. Hartmut Walravensu. U izvještaju su naglašeni postignuti pozitivni rezultati u proteklom periodu, a također je govoreno o izazovima sa kojima se susreće Agencija, a posebno o nepoštivanju ISMN-a od strane tvrtke Amazon.

Muzikalije i notnu građu ne izdaje veliki broj izdavača, niti se izdaje veliki broj naslova. U Agenciji ISMN sudjeluje 59 nacionalnih centara.

Centar za ISMN Bosne i Hercegovine osnovan je u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH 2005. godine i do sada je registrirao 17 izdavača muzikalija.

Godišnji sastanak Agencije ISMN za 2015. godinu bit će održan na ostrvu Bali (Indonezija).

Prisustvovanje godišnjim sastancima međunarodnih agencija za ISBN, ISSN i ISMN voditeljicama bh. centara bila je prilika da se na jednom mjestu upoznaju sa svim aktivnostima međunarodnih centara, planiranim aktivnostima, da ostvare kontakte i razmijene iskustva sa menadžmentom agencija i kolegama iz raznih zemalja.

 

 1. Novosti
 2. Obavještenja
 3. Prezentacije

Digitalne kolekcije obogaćene su novim naslovima iz vrijednih fondova Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. Ovoga puta, radi se o periodici, konkretnije časopisu FRANJEVAČKI VIJESNIK. List je štampan u Sarajevu do 1930. godine i izlazio je jedanput mjesečno u sveskama. Međutim, pored franjevaca koji su pisali za list, u glasniku su objavljivali tekstove i pjesme različitih autora koji nisu pripadali svećenićkom staležu. Među njima su bili Silvije Strahimir Kranjčević, Vladimir Ćorović, Milutin Mayer, Ivan Pregelj i mnogi drugi. Stoga pozivamo sve korisnike da posjete našu stranicu Digitalnih kolekcija; http://kolekcije.nub.ba/, te dobiju na uvid kako ovu, tako i ostalu objavljenu građu koju Digitalne kolekcije Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine posjeduje.

Vodič za korisnike

 1. Kako?
 2. Kada?
 3. Gdje?
 4. On-line katalog

Kako se učlaniti?

Fizičke osobe učlanjuju se lično, na temelju isprava kojima se potvrđuje njihov status i mjesto stalnoga boravka te ispunjavanjem zahtjeva za učlanjenje.

Kako pronaći obavijesti o građi?

Kako bi ste naručili građu, morate provjeriti da li se željeni naslov nalazi u fondu biblioteke! Koristiti www.cobiss.ba.

Kako naručiti građu?

Uz pomoć korisničkog imena i lozinke koju dobijete prilikom upisa, prateći jednostavne korake online kataloga, možete naručiti traženi naslov.

Kada je otvorena Biblioteka?

Ponedeljak-Petak: 08.00 - 18.00

Kada su otvorene Specijalne zbirke?

Ponedeljak-Petak: 11.00 - 15.00

Kada su za rad otvorene čitaonice?

Ponedeljak-Petak: 08.00 - 18.00

Gdje naručiti građu?

Sve informacije vezane za građu iz fonda NUBBiH možete dobiti u Katalogu biblioteke.

Gdje naručiti građu iz drugih biblioteka?

Građu iz drugih biblioteka možete naručiti direktno na Odjeljenju za međubibliotečku pozajmicu ili na mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Gdje reproducirati bibliotečku građu?

Djelimičnu reprodukciju bibliotečke građe možete izvršiti u Katalogu biblioteke.

katalog

COBISS+

Vodič za izdavače

 1. CIP
 2. ISBN
 3. ISSN
 4. ISMN
 5. DOI

Telefon: +387 33 275 325

E-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Detaljnije informacije...

CIP BILTEN - august/kolovoz 2020.

Telefon/Fax: +387 33 275 336

E-mail:  Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

ISBN

Detaljnije informacije...

Telefon/Fax: +387 33 275 308

E-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. | Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

ISSN BH logo

Detaljnije informacije...

Telefon/Fax: +387 33 275 336

E-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

ismn

Detaljnije informacije...

Telefon: +387 33 275 303

E-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Detaljnije informacije...

Brzi pristup

 1. Registar
 2. mCOBISS
 3. Baze podataka

registar

mcobiss

mcobiss

Međunarodna članstva i agencije

ifla logo     CENL logo color     liber      TEL1      ISBN      ISSN      ISMN 1

 


LL

NACIONALNA I UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA BOSNE I HERCEGOVINE

 Zmaja od Bosne 8B  |  Univerzitetski kampus  |  71000 Sarajevo  |  Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 33 275 300 | FAX: +387 33 218 431 | e-mail: ured.direktora@nub.ba
Broj računa: 3389002208261270 UniCredit Bank d.d. | ID broj: 4200260490005