• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Promovisana publikacija „Pisana riječ kroz fondove Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine - katalog stare periodike“

06 Oktobar 2020 Novosti 101 Views

Publikacija “Pisana riječ kroz fondove Nacionane i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine – katalog stare periodike” promovirana je danas u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, prenosi FENA

IMG 1306

 

Tom prilikom direktor NUBBiH Ismet Ovčina je kazao da je ovo jedna od manifestacija obilježavanja 75 godina Nacionalne biblioteke.

- Pored Zbirki rariteta i rijetkih knjiga, rukopisa i grafika, Zbirka stare periodike je jedna od prvih kolekcija u kojima se čuva pisana kulturna baština Bosne i Hercegovine. Specijalne zbirke NUBBiH su prije tri mjeseca proglašene nacionlanim spomenikom BiH - kazao je Ovčina.

Od početka štampe u BiH, osmanske vladavine, austro-ugarskog perioda, I i II svjetskog rata, sve do nastanka FNRJ, u ovoj kolekciji se čuvaju svjedoci razvoja bosanskohercegovačkog društva, nauke i umjetnosti.

- Zato, sasvim je logično, da jedan od glavnih ciljeva NUBBiH ostaje očuvanje kulturnog naslijeđa koje baštinimo i svjedoči istoriji naše države kroz vijekove - istakao je Ovčina.

Zbirka posjeduje brojne naslove i primjerke novina, časopisa, listova, kalendara, almanaha, godišnjaka, koji pokazuju bazu znanja i utjecaja na kulturu čitanja i edukaciju stanovništva, koje je živjelo na prostoru BiH.

Pored mnogih publikacija, u katalogu se mogu vidjeti prve novine štampane u BiH, “Bosanski svjetnik”, a list je izdavala i uređivala Sopranova pečatnija tj. Ignjat Sopron. List je izlazio od 1866. do 1867. godine u Sarajevu jednom sedmično.

- Još jedan primjer koji nam pokazuje multietničnost na ovom prostoru je i časopis “La Alborada”. Tekstovi u Alboradi su pisani na jevrejsko-španjoloskom (ladino) i hebrejskom jeziku. Korišteno je kvadratno herbejsko i raši pismo - istakao je Ovčina.

Uvjereni smo da će ova publikacija biti od pomoći  u svim budućim istraživanjima o štampi u Bosni i Hercegovini, bez obzira da li čitatelja zanimaju informacije o političkoj situaciji, kulturnim i društvenim dešavanjima ili razvoju nauke u BiH i svijetu, dodao je direktor NUBBiH-a i ujedno se zahvalio priređivačima publikacije Adisi Žero i Anji Mastilović.

Profesor dr. Adnan Busuladžić je kazao da nakon devastacije koju je NUBBiH doživjela značaj ovog katalog u činjenici da je na taj način infrmativno konciznom metodom prezentirana sva građa, časopisi, publikacije i najstariji naslovi koji su sačuvani u NUBBiH.

- Zaista ima mnogo raritetnih izdanja vrlo zanimljivih naslova i sadržaja koji su pomalo i arhaični u odnosu na današnji kontekst - istako je Busuladžić.

Bosanski franjevac, prof. dr. Mile Babić je kazao da je pojava pisma vrlo značajan civilizacijski pomak. Pismo se pojavljuje u velikim kulturama, velikim religijama, velikim metafizikama.

- Kad se pojavljuje pismo pojavljuje se slobodni odgovorni pojedinac, znači čovjek koji misli svojom glavom. Pojavljuje se tradicija, znači pismeni prenos znanja, ne samo usmeni prenos znanja. Pojava pisma je civilizacijski pomak kojeg mi do danas nismo svjesni -  kazao je Babić, prenosi Fena.

Promociji je prisustvovala i magistrica Amra Rešidbegović, bivša dugogodišnja pomoćnica direktora NUBBiH i rukovodilac Specijalnih zbirki.

Katalog stare periodike koji je pred nama sa glavnim naslovom „Pisana riječ kroz fondove NUBBiH“, poput ugodne šetnje nas provodi kroz vrijeme i historijska zbivanja u BiH sve od 1850. do 1945. godine uz pomoć 268 predstavljenih naslova periodike i 278 njihovih grafičkih priloga, slika. Uz osnovne, ponegdje u zavisnosti od značaja naslova i šire podatke o časopisu, prolazimo iz priče u priču o sudbini BiH u vrijeme Osmanske i Austro-Ugarske uprave, svjetskih ratova i u vremenu između njih. Ovi grafički prikazi originalnih primjeraka, naslovi, podnaslovi, neprikosloveno tačni podaci o sudbinama časopisa i ljudi vezanih uz njih, pobuduju još veći interes o ovoj zbirci dostojno predstavljenoj na 339 strana i sa bibliografijom, istakla je magistrica Rešidbegović.