• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

BOSANSKOHERCEGOVAČKA BIBLIOGRAFIJA MONOGRAFSKIH PUBLIKACIJA  2015.

18 Septembar 2020 Novosti 105 Views

Realizirajući jednu od svojih zakonskih obaveza, koja proističe iz jedinstvene uloge nacionalne biblioteke o trajnom prikupljanju, čuvanju, zaštiti, stručnoj obradi i dostupnosti fondova, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercgovine objavila je „Bosanskohercegovačku bibliografiju monografskih publikacija 2015.“

 

Korice bibliografija 2020Nacionalna bosanskohercegovačka bibliografija knjiga registruje izdavačku produkciju u Bosni i Hercegovini na godišnjem nivou, a sadrži i izvjestan broj knjiga iz prethodnih godina, koje zbog neredovnog dostavljanja obaveznog primjerka, nisu blagovremeno uvrštene u Bibliografiju. Izrađena je de vizu, na osnovu obaveznog primjerka u okviru sistema COBISS.BH (Kooperatvni  online bibliografski sistem i servisi Bosne i Hercegovine).

Bibliografija sadrži 1324 bibliografske jedinice, Registar naslova, Registar autora i Predmetni registar. Registri omogućavaju brže pronalaženje podataka.

Dostupna je i u online izdanju, na web stranici Nacionalne i univerziteske bilioteke Bosne i Hercegovine: https://www.nub.ba/bibliografija/a/2015/index.html 

Bibliografija ima informativni i praktični značaj i doprinosi razmjeni informacija na nacionalnom i međunarodnom nivou, omogućava otkrivanje društvenih, političkih, naučnih i književnih vrijednosti, pomaže naučnoistraživački rad i afirmiše kulturu. Ona je baza podataka za naučna i kulturna istraživanja, polazište za izradu zavičajnih, personalnih i drugih specijalnih bibliografija - najbolji vid očuvanja znanja o kulturnom blagu jedne zemlje.