• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

52nd Library Week

07 April 2016 Novosti 432 Views

U organizaciji Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, u Ankari je održana manifestacija „52 Sedmica bibliteka“.

Na ovom eminentnom skupu pored domaćina i predstavnika iz Albanije, Kosova, Moldavije i Palestine, kongresu bibliotekara obratili su se i dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, dr. Lejla Gazić, dugogodišnji službenik Orijentalnog instituta u Sarajevu i Osman Lavić, direktor Gazi Husrev- begove biblioteke. Dr. Ismet Ovčina govorio je o tehničko- tehnološkom i informatičkom razvoju, ali i potrebama i zahtjevima korisnika, u skladu s kojima je biblioteka postupno modificirala i transformirala svoje funkcije i servise i nastojala ih u svakom segmentu prilagoditi savremenim trendovima u bibliotečko- informacijskoj djelatnosti, čime su zadaci i funkcije postali mnogo složeniji i kompleksniji. Također, dr. Ismet Ovčina je govorio  o iznimnom značaju međunarodne bibliotečke saradnje kao i o značajnoj funkciji biblioteke, a to je članstvo i predstavljanje bosanskohercegovačkog bibliotekarstva u međunarodnim strukovnim asocijacijama.

Prilikom ovo posjete Ankari, održan je niz konstruktivnih razgovora s predstavnicima Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, direktorom Nacionalne biblioteke Republike Turske, Zulfi Toman,  te osobljem zaduženim za izdavaštvo, digitalnu biblioteku i odjel za konzervaciju i restauraciju, a sve s ciljem razmjene iskustava i unapređenja ove oblasti i daljnje saradnje.

Inače, skup je pozdravio Vicepremijer Ministarstva kulture i turizma Republike Turske Mahir Unal.

{gallery}LW{/gallery}