• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

EUPL 2016 - Evropska nagrada za književnost 2016

19 Februar 2016 Novosti 398 Views

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, 18. 02. 2016. godine održana je Press konferencija, u cilju objavljivanja kandidata za Evropsku nagradu za književnost za 2016. godinu.

U uži izbor ušao je Damir Šabotić ( Nađi me), Tanja Stupar Trifunović ( Satovi u majčinoj sobi) i Lejla Kalamujić sa knjigom „ Zovite me Esteban“.  Članovi žirija za BiH su Amira Sadiković iz Pen centra BiH, Almir Bašović iz Društva pisaca BiH, Vahidin Preljević sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Faruk Šehić, dobitnik ove nagrade u 2013. godini, kao i Ajdin Šahinpašić iz izdavačke kuće „ Šahinpašić“.

Evropska književna nagrada dodjeljuje se jednom u tri godine za djela iz 37 država i s više jezičkih područja od mlađih autora koji nisu etablirani u njihovim zemljama. Uvjet je da su objavili dvije do četiri knjige. Djelo koje dobija nagradu mora biti objavljeno u prethodnih pet godina. Autor ne smije imati prevedne i objavljene više od četiri knjige.

Zemlje iz kojih su ove godine kandidirani autori su Belgija (flamansko govorno područje), Bosna i Hercegovina, Kipar, Danska, Estonija, Finska, Makedonija, Njemačka, Luksemburg, Rumunija, Slovenija i Šapanija.

Ciljevi ovog projekta su isticanje kreativnosti i različitosti u savremenoj evropskoj književnosti, promocija prevođenja i izdavanja literature iz manjih jezičkih sredina, jačanje interesa za čitanje stranih književnih djela i razumijevanje drugih kultura te poticanje boljeg kretanja književnih djela, međudržavne razmjene i prodaje knjige.

Evropska nagrada za književnost namijenjena je novim autorima i autorima u stvaralačkom usponu, saopćio je na pres-konferenciji u Sarajevu žiri koji je kandidirao bosanskohercegovačke autore.

Benefiti koje nagrada donosi su medijski publicitet i promocija, posebna pažnja unutar programa Evropske unije Kreativna Evropa, prevodi i prodaja autorskih prava te sticanje nove čitalačke publike.

Preuzeto sa: www.klix.ba