• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Sarajevska zima u NUBBiH

13 Februar 2016 Novosti 385 Views

'Sarajevska zima' obilježila 400 godina od smrti Williama Shakespearea

Književni susret u povodu 400 godina od smrti Williama Shakespearea, koji se smatra najznačajnijim piscem na svijetu, upriličen je u okviru Međunarodnog festivala "Sarajevska zima" u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine.

O njegovom stvaralaštvu danas su govorili Edin Pobrić, Almir Bašović i Amira Sadiković.

Kako je istaknuto, radi se o stvaraocu čija su djela svevremenska, a njegova estetika se najbolje može vidjeti u pozorištu.

Urednica književnog susreta Lejla Alimanović podsjetila je da Shakespeare i njegovi dramski likovi i poezija, na neki način, još žive među nama. Označen  je kao najprevođeniji stvaralac na razne svjetske jezike, njegov rad je još neistražen i otvoren za nove teorije i spoznaje, a zastupljen je u obrazovnim institucijama svih nivoa.

Zbog svega toga "Sarajevska zima" smatra važnim organizirati skup takve vrste jer se ovo društvo može prepoznati i u djelima Shakespearea.

Direktor „Sarajevske zime“ Ibrahim Spahić istaknuo je sadržaje koji su danas organizirani u okviru tog festivala, te za večeras najavio promociju CD-a Sinana Alimanovića.

Međunarodni festival "Sarajevska zima" je tradicionalni susret umjetnika i građana svijeta, a ove godine održava se od 7. februara do 21. marta pod motom "Duša/duša umjetnika - duša grada".

Izvor: www.informativa.ba