×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/2016_riga
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/2016_riga
Printaj ovu stranu

Europeana Network Association AGM 2016

17 Novembar 2016 Novosti 442 Views

Europeana Network Association AGM 2016 – Generalna skupština 2016 (Nacionalna biblioteka Latvije)

Godišnja generalna skupština, Europeana Network Association AGM, je ključni godišnji događaj za Europeanu i njene poslovne saradnike, gdje se pruža mogućnost da se razmijene iskustva i razvijaju specifična područja od zajedničkog interesa. To je sastanak kada se sumiraju aktivnosti za protekli period i usvajaju dokumenti za naredni period.

Ove godine Generalna skupština je održana 8. i 9. novembra u Nacionalnoj biblioteci Latvije u Rigi.

Jedan od značajnih projekata Europeane, svakako je i Europeana 1914-1918, Prikupljanje uspomena iz Prvog svjetskog rata, koji je realiziran i u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hecegovine.

Dani prikupljanja uspomena – 100 godina od Prvog svjetskog rata, održani su 18. i 19. marta 2016. godine u NUBBiH, čiji je cilj bio prikupljanje neobjavljenih priča pojedinaca i njihovih porodica iz navedenog perioda. Svi predmeti koje su posjetioci donijeli su digitalizirani i zajedno sa obrađenim pričama pohranjeni u jedinstveni panevropski arhiv Europeana 1914-1918. Na taj način postali su dostupni cjelokupnoj javnosti. U okviru ovog događaja postavljena je izložba na temu Prvog svjetskog rata iz fondova Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Biblioteke Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Svoj doprinos izložbi dali su i privatni kolekcionari.

Iako su Dani prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata 1914 - 1918 trajali samo dva dana, rezultati su veoma pozitivni, što su potvrdili i predstavnici Europeane i Fact&Files Instituta. Zbog velike zainteresovanosti građana NUBBiH će i dalje ostati otvorena za pojedince koji žele podijeliti svoje uspomene i darovati ih u pomenuti digitalni arhiv.

Saradnici iz Europene su bili Ad Pollé i Frank Drauschke, koji su na Generalnoj skupštini 2016. godine u Rigi, imali svoje izlaganje pod nazivom Using the power of the crowd: Transcribing Europeana.

Na poziv organizatora, u radu ovog značajnog skupa Europeane, aktivno je učestvovao i dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

{gallery}2016_riga{/gallery}