×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/20161025
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/20161025
Printaj ovu stranu

Federalna ministrica obrazovanja i nauke u posjeti NUBBiH

26 Oktobar 2016 Novosti 437 Views

Federalna ministrica obrazovanja i nauke, prof. dr. Elvira Dilberović u posjeti Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH

Federalna ministrica obrazovanja i nauke, prof.dr. Elvira Dilberović, posjetila je u utorak, 25.10.2016. godine, Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH u Sarajevu, te dodijelila komplete enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature svim univerzitetskim bibliotekama u Federaciji BiH. Također, ova posjeta bila je prilika da se sa NUB-om potpiše i ugovor o dodjeli podrške za rad i funkcioniranje ove ustanove u 2016. godini, a upriličeno je i predstavljanje Zbornika istraživačkih projekata od značaja za FBiHkoje je Federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke (su)finansiralo u periodu od 2005. do 2012. godine.

Dr. Ismet Ovčina, direktor NUB BiH-a, izrazio je zadovoljstvo što su se okupili povodom nekoliko aktivnosti: “Cijenimo to kao znak priznanja uposlenicima NUB-a u njihovoj misiji obrazovanja, kulture i nauke”.

Ministrica Dilberović istakla je da su ”posjetili Arhiv BiH, upoznali novi menadžment, inicirali zajedničke projekte, a u skorije vrijeme ćemo obići još nekoliko institucija koje su važne za BiH i koje mi na različite načine sufinansiramo”.

“Dakle, ovo je misija federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke, a nadam se da će se i dalje nastaviti”.

Jučerašnjim događajem ministrica Dilberović potvrdila je da će Ministarstvo na čijem je čelu, nastavljati pružati podršku bibliotekama javnih i visokoškolskih ustanova na području cijele Federacije BiH.

“Danas uručujemo 146 različitih naslova, odnosno 1.395 primjeraka knjiga i časopisa  koje čine recentna univerzitetska i naučna djela, te periodična izdanja.Važnim smatram podatak da je Ministarstvo posljednjih pet godina bibliotekama dodijelilo 2.673 različitih naslova, odnosno 12.500 primjeraka knjiga i časopisa koji su značajno obogatili bibliotečki fond javnih visokoškolskih i naučnih ustanova Federacije BiH. Sigurna sam da su ova djela u međuvremenu postala značajniji izvori znanja te da su od velike važnosti studentima, mladima istraživačima, ali generalno i članovima akademske zajednice u svakodnevnom radu”.

“O značaju postojanja visokoškolskih biblioteka možemo govoriti s različitih aspekata, ali one su prije svega naučno-nastavne baze informacija Univerziteta i instituta koje posebno doprinose kvalitetu obrazovnog i istraživačkog procesa, kao i naučno - istraživačkom radu studenata i naučnog osoblja fakulteta i saradnika. Stoga se biblioteke s pravom smatraju polaznom osnovom svakog obrazovnog, istraživačkog, naučnog i nezamjenjivo – duhovnog stvaralaštva. Ispitivanje i istraživanje korijeni su znanja, a mišljenje i razmišljanje put do njega rekao je Konfučije. Stoga se značaj obrazovanja i znanja, kao i primjene njihovih rezultata mora stalno promovirati i afirmirati kao za nas važan segment ljudskog djelovanja i profita”, kazala je ministrica.     

Federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke kontinuirano podržava bibliotečku i izdavačku djelatnost kroz različite programe, izdvojila je ministrica Dilberović, naglašivši“ prvenstveno putem programa podrške izdavanju i otkupu naučne literature i visokoškolskih udžbenika”:

“Napominjem da Ministarstvo ima i vlastitu izdavačku djelatnost, a dva dijela Zbornika istraživačkih projekata Sarajevo promoviramo danas u NUB-u BiH”.

A kako se juče potpisiv ao Ugovor o dodjeli podrške za rad i funkcioniranje NUB-a u 2016. godini, dodala je: “Sredstva u iznosu od 505.000,00 KM osigurana su u budžetu Ministarstva za ovu godinu.To je još jedan dokaz uspješne saradnje Ministarstva i NUB-a i našeg opredjeljenja da nastavimo pružati podršku razvoju biblioteka visokoškolskih i naučnih ustanova u Federaciji”.

Dr. Ismet Ovčina je kazao: “I prošlogodišnji ugovor o sufinansiranju projekata kojima se obezbjeđuje kontinuitet rada i izdržavanja djelatnosti na dostignutom nivou NUB-a BiH, značio nam je mnogo, a naročito 2016, jer bez ovog granta bili bi smo praktički pred zatvaranjem biblioteke”.

“Ministarstvo  će na isti način podržati kontinuitet u radu institucija od značaja za kulturu BiH kao što su Zemaljski muzej  BiH, Kinoteka  i  Biblioteka za slijepa i slabovidna lica”, najavila je ministrica Dilberović.

Predstavnici iz univerziteta Tuzle, Zenice, Mostara, i Bihaća jučer su preuzeli donirane knjige, dok su akademik  prof.dr. Rešid Hafizović, prof. Nermina Zaimović-Uzunović i prof. Samija Milišić predstavili  Zbornik istraživačkih projekata  od značaja za FBiH.

Preuzeto iz dnevnog lista “Oslobođenje”

{gallery}20161025{/gallery}