×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/austrijanci_201704
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/austrijanci_201704
Printaj ovu stranu

Austrijska delegacija u postjeti NUBBIH

25 April 2017 Novosti 467 Views

4.04.2017. godine, Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine posjetila je voditeljica Odjela za međunarodnu saradnju u oblasti kulture i nauke pri Saveznom ministarstvu za Evropu, intetegraciju i vanjske poslove, izaslanica Mag. Ullu Krauss-Nussbaumer.

Povod ovoj posjeti bio je obilazak Austrijske biblioteke koja se nalazi u okviru Nacionalne i univerzitetske biblioteke. Saradnja Nadležnog Austrijskog ministarstva i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH traje od 2006. godine, u kojem periodu je proizašlo i uspješno realizirano mnogo značajnih projekata, književnih susreta i raznih manifestacija.

Austrijska čitaonica predstavlja veoma značajan segment Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, i svojom ulogom podspješuje i učestvuje u realizaciji uloge ove Biblioteke, kao ustanove koja aktivno učestvuje u promociji i očuvanju kulturne i obrazovne svijesti, te svojim aktivnim učestvovanjem i organiziranjem raznih manifestacija promovira zajedničku austrijsku i bosanskohercegovačku historijsku tradiciju.

Mr. Ulla Krauss-Nussbaumer razgovarala je sa Dr. Ismetom Ovčinom, direktorom Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i upraviteljicom Austrijske biblioteke u Sarajevu Mr. Adelaidom Grabovicom, o radu Austrijske biblioteke te općenito radu Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. Glavna tema sastanka bili su eventualni zajednički projekti u oblasti kulture i obrazovanja, te načini koji bi doprinijeli još boljoj i intezivnijoj saradnji. Mr. Ulla Krauss-Nussbaumer jako je bila zainteresirana za popunjavanja fonda Austrijske biblioteke kao i katalogizacije tog fonda koji se trenutno intenzivno popunjava i obrađuje, te je u tom kontekstu dostupan korisnicima. Također, razgovaralo se i o mogućoj realizaciji projekta koji bi podrazumijevao izdavanje knjige o razvoju i radu Austrijske biblioteke u Sarajevu, čiji bi izdavač bila upravo Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, čime bi se promovirala i predstavila saradnja i rad ove dvije ustanove.

Na kraju posjete, Ismet Ovčina je gospođi Ulli Krauss-Nussbaumer poklonio izdanja NUBBiH, kao što su „70 godina postojanja i rada NUBBiH“, renomiranog bibliotečkog časopisa „ Bosniaca“ te „ Blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine“.

{gallery}austrijanci_201704{/gallery}