• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Ismet Ovčina na godišnjoj Generalnoj skupštini Europeana Network Association (ENA), online sesija

16 Novembar 2020 Novosti 40 Views

11. novembra 2020. godine, održala se prva online Generalna skupština ENA-e.

Europeana Network Association (ENA) snažna je i demokratska zajednica stručnjaka koja radi na polju digitalne kulturne baštine. Ujedinjuje ih zajednička misija širenja i poboljšanja pristupa europskoj digitalnoj kulturnoj baštini.

Više...

Vrijedna donacija knjiga arhitekte Zorana Doršnera Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH

13 Novembar 2020 Novosti 51 Views

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine sa još jednim vrijednim poklonom obogatila je svoje fondove. Povodom obilježavanja 75. godišnjice osnivanja i rada NUBBiH arhitekta Zoran Doršner poklonio je vrijednu kolekciju knjiga od 444 naslova. Arhitekta Zoran Doršner, poznat je po mnogim svojim ostvarenjima u našoj zemlji, a jedno od njih jeste i učešće u izradi Prostornog plana PP ZOI 84 i autor Ski centra Bjelašnica i RP Jahorina.

Više...

Dr. Ismet Ovčina na godišnjoj Generalnoj skupštini IFLA-e, online sesija

09 Novembar 2020 Novosti 48 Views

2000px IFLA org logo

5. novembra 2020. godine, održala se prva online Generalna skupština IFLA-e.

Više...

Promocija publikacije Vodič kroz javne biblioteke Bosne i Hercegovine

05 Novembar 2020 Novosti 75 Views

U okviru bogate izdavačke djelatnosti, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine danas je promovisala publikaciju Vodič kroz javne biblioteke u Bosni i Hercegovini s ciljem da javnosti predoči sliku o jednom od najznačajnijih segmenata bosanskohercegovačke kulture, obrazovanja i nauke – bibliotečkoj djelatnosti, koja je uvijek pratila društvo i društvene promjene, njegov razvoj i učestvovala u njemu, kao i razvoj naučne, akademske i stručne misli.

Više...

Zaim Backović i Prof. dr. Enver Backović donirali knjige NUBBiH

03 Novembar 2020 Novosti 262 Views

IMG 1573

S humanom nakanom da obogate knjižni fond Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, gospoda Zaim i Enver Backović, donirali su nekoliko stotina knjiga i druge stručne literature, iz porodične biblioteke. Knjige su, najvećim dijelom, ostavština njihovog oca, Prof. dr. Murata Backovića, uvaženog redovnog profesora i profesora emeritusa na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Prof. dr. Enver Backović i gosp. Zaim Backović, su za Muzičku zbirku NUBBiH donirali i nekoliko stotina nosača zvuka: LP i single ploča, kaseta, CD-a, koje su također baština obitelji Backović.    

Dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH je, u povodu obilježavanja jubilarnih 75 godina postojanja i rada ove ustanove, uvaženim donatorima uručio Zahvalnicu NUBBiH i izrazio osobno zadovoljstvo i zahvalnost za doniranu literaturu, koja će biti na raspolaganju generacijama studenata i zainteresiranih korisnika Biblioteke.

Više...
Stranica 1 od 18