• (+387) 33 275 300
  • ured.direktora@nub.ba
  • Ponedjeljak - Petak
    07:30 - 18:00

Međunarodna konferencija povodom stogodišnjice Nacionalne biblioteke Estonije

05 Novembar 2018 Novosti 89 Views

25.-26. oktobra 2018. godine, u Talinu, u Nacionalnoj biblioteci Estonije, a povodom proslave 100. godišnjice Biblioteke, održana je Konferencija o pitanjima koja su aktuelna ne samo za nacionalne biblioteke već i za biblioteku i društvo uopšte, u cilju doprinosa raspravi o otpornosti biblioteka u našem sveobuhvatnom okruženju.

Neke od tema konferencije su bile: izazovi digitalnog doba, interakcija biblioteka sa društvom, društvena uloga biblioteka, biblioteka kao prostor: fizički i virtuelni, trenutne funkcije i buduće perspektive nacionalnih biblioteka, nacionalne biblioteke i kulturno naslijeđe i sl.

Nakon svečanog otvorenja od strane  Eiki Nestora, predsjednika Parlamenta Republike Estonije, i predsjednice IFLA-e, Glorie Perez-Salmeron, uslijedilo je izlaganje : prof. Riaana J Rudman sa Univerziteta u Stellenbosch- u, dr. Janis Kreslins iz Kraljevske biblioteke Švedske, Patrice Landry iz Nacionalne biblioteke Katara, Roly Keating, direktor Britanske biblioteke i predsjednik CENL, Kaja Kallas, članica Evropskog parlamenta, Dr. E.J.B. (Lily) Knibbeler, direktor Nacionalne biblioteke Holandije, Dr. Hans Petschar, direktor Arhiva slika Nacionalne biblioteke Austrije, Andris Vilks, direktor Nacionalne biblioteke Latvije i mnogi drugi.

Konferencija je svakako doprinijela oblikovanju percepcije i spoznaje biblioteka, inovacija, korisničke orijentacije, saradnje, kulturnog naslijeđa i nacionalne memorije i pouzdanosti, kroz viziju stvaranja biblioteka nove generacije u obrazovnom i kulturnom polju Evrope.

Na poziv, generalne direktorice Nacionalne biblioteke Estonije, Janne Andresoo, a uz finansijsku podršku CENL- a (The Conference of European National Librarians), konferenciji je prisustvovao i direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, dr. Ismet Ovčina.

Ovom prilikom, dr. Ismet Ovčina, je razgovarao sa direktoricom Biblioteke, Janne Andresoo, o mogućim vidovima saradnje ovih dviju biblioteka, te joj uručio jedan broj izdanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.


LL

NACIONALNA I UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA BOSNE I HERCEGOVINE

 Zmaja od Bosne 8B  |  Univerzitetski kampus  |  71000 Sarajevo  |  Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 33 275 300 | FAX: +387 33 218 431 | e-mail: ured.direktora@nub.ba
Broj računa: 3389002208261270 UniCredit Bank d.d. | ID broj: 4200260490005