e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. |  telefon: +387 33 275 323

 

Korisnik koji treba građu iz drugih biblioteka u BiH ili iz inozemstva može je naručiti u Službi međubibliotečke pozajmice na posebnim i lično ispunjenim obrascima, faxom ili elektronskom poštom.

Moguće je naručiti knjigu, fotokopiju, mikrofilm ili digitalizirani zapis članka iz periodičkih publikacija, kao i fotokopije, mikrofilmove ili digitaliziranu građu ako su zahtjevi u skladu s važećim propisima o autorskom pravu ili drugim propisima.  

Usluge međubibliotečke pozajmice naplaćuju se prema važećem cjenovniku, a troškove pozajmice i poštarine snosi korisnik.

Također, korisnik izvan Sarajeva i iz inozemstva može posuditi knjige iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH preko Službe međubibliotečke pozajmice. Potrebno se pismeno obratiti sa svojim zahtjevom preko biblioteke u mjestu prebivališta, koja će jamčiti povrat posuđenog djela iz NUBBiH. Za međubibliotečku pozajmicu vrijede ograničenja pozajmice izvan Biblioteke, osim u slučaju bh. knjiga izdatih u BiH nakon 1945. koje se mogu dati u međubibliotečku pozajmicu kad Biblioteka osim arhivskog ima barem još jedan primjerak.

Zahtjeve za međubibliotečku pozajmicu treba slati na posebnim obrascima Međunarodne organizacije bibliotečkih društava (IFLA) koji se mogu naručiti u Službi međubibliotečke pozajmice ili putem e-maila.

Međubibliotečka pozajmica obavlja se u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravilima.