Promocija knjige "Bajram ide..." autorice Dragane Tomašević

on .

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, je u Općoj biblioteci „ Muhamed Kantardžić“ u Brezi, njegujući svoju izdavačku djelatnost, koja je uspostavljena dugoročnim izdavačkim programom koji se odvija u četiri edicije, a među njima i edicija Memoria Bosniaca, učestvovala kao promotor svog izdanja, knjige „ Bajram ide...“, autorice Dragane Tomašević.

Knjiga „ Bajram ide...“ predstavlja antologijski pregled ramazansko-bajramske književnosti, koja sadrži tekstove nepoznatih autora, ali i eminentnih bosanskohercegovačkih i svjetskih pisaca kao što su Ivo Andrić i Dževad Karahasan.

Valja napomenuti da je Dragana Tomašević, istraživanjem praznične književnosti i sakupljanjem ramazansko-bajramske književnosti Bosne i Hercegovine, obogatila našu teoriju književnosti, sa do sada nezastupljenim žanrom praznične književnosti.

Direktor NUBBiH, dr. Ismet Ovčina, istakao je da „osim dobre književnosti knjiga "Bajram ide…" nudi i niz korisnih informacija iz naše kulturne historije , otkriva zaboravljene običaje i nepoznate ljude koji su svojim strpljivim radom gradili mostove i udarali temelje društvu razumijevanja i dijaloga; nudi pogled izvana i iznutra, dakle subjektivnu i objektivnu vizuru; sudar, ali i susret Istoka i Zapada i izgradnju kulturnog identiteta u tim relacijama".

Također, promocija ove knjige predstavlja jednu vrstu najave za knjigu “Božić bata“, autorice Dragane Tomašević, u izdanju  NUBBiH, koja će predstavljati jednu vrstu nadovezivanja i nadogradnje ove knjige, popularizirajući prazničnu književnost,  predstavljajući božićnu književnost u Bosni i Hercegovini.

Promocija je održana u srijedu, 28. juna 2017, u divnom ambijentu bašte Biblioteke, a pored direktora NUBBiH, kao promotor i domaćin  prisustvovali su i prof. Emina Kamenarević, lektor i korektor knjige, te Indira Lukačević,  direktorica Opće biblioteke „ Muhamed Kantardžić“.