Predstavljeno 21. izdanje časopisa 'Bosniaca'

on .

bosniaca Fena
                                                                          Foto: FENA                                                              

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUBBiH) danas je predstavila 21. izdanje časopisa "Bosniaca".

Direktor te biblioteke Ismet Ovčina kazao je da časopis izlazi jednom godišnje te da se u njemu objavljuju originalni, stručni i naučni radovi te sistematizirana građa od velikog značaja za obnovu kolekcije biblioteke i bibliotečku struku u cjelini.

Naglasio je da novo izdanje časopisa sadržajno obrađuje niz aktuelnih tema iz domena bibliotečko-informacionog sistema, dokumentiranog naslijeđa, informacija i servisa u novom tehnološkom sistemu.

- Ovo izdanje obuhvata devet stručnih radova i tri prikaza koji sa stanovišta kvaliteta, naučne i stručne relevantnosti u potpunosti zadovoljavaju kriterije koji su neophodni za publikovanje rada - pojasnio je.

Ovčina je naglasio da se, između ostalog, mogu pročitati radovi autorice Iryne Kuchma iz Ukrajine „Kako povećati vidljivost i utjecaj istraživanja u BiH“, zatim prikaz konferencije Instituta za informatiku u Madridu, rad o digitalnoj bibliotečkoj građi Orijentalnog instituta te još mnogo toga.

Profesorica Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta UNSA Senada Dizdar istakla je da taj časopis spada u rijetke publikacije koji se referiraju na posebnu oblast unutar informacijske znanosti te da predstavlja broj koji svojim kontinuitetom i tradicijom svjedoči o velikom zalaganju NUBBiH-a bez obzira na uslove u kojima radi.

Književnik Gradimir Gojer, počasni član NUBBIH, koji je ovom prilikom dobio zahvalnicu jer je biblioteci donirao 814 knjiga, kazao je da taj broj časopisa ima nemjerljiv značaj obzirom na međunarodnu redakciju koja ga je uredila.