NUB BiH promovisala knjigu „Zvjezdana vrteška“

on .

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH izdala je i promovirala zbirku 'Zvjezdana vrteška'. Riječ je o izboru iz opusa bosanskohercegovačkih pisaca koje je u periodu od 2012. do 2017. godine ova institucija nominirala za najveću svjetsku nagradu za dječiju i književnost za mlade 'Astrid Lindgren'.

Odgovornost roditelja i pedagoga za razvijanje ljubavi prema knjizi kod djece, kao i odgovornost književnika koji za njih pišu, iznimno je velika, jer zahvaljujući čitanju mališani od najranije dobi razvijaju maštu, te na vrlo jednostavan i slikovit način usvajaju važne životne lekcije i moralne pouke.

Zvjezdana vrteška obuhvata izbor iz književnog stvaralaštva devet domaćih autora koji se nadaju da će njihove priče i pjesme pronaći put do svojih malih čitatelja.

«Posebno želimo da pošaljemo poruku svima kako se može na lijep način i pozitivnom energijom utjecati na želju za čitanjem i kulturom čitanja kod djece i mladih», kaže», Ismet Ovčina, direktor NUB BiH.

Pisati za mališane odgovoran je i zahtjevan posao čiji su plodovi na udaru iskrene dječije kritike, kaže Fahrudin Kučuk, pisac za djecu.

Prema podacima Međunarodnog vijeća za dječiju knjigu, naša zemlja nalazi se u posljednjoj kategoriji po ulaganju u razvoj literature za djecu. Sistemske podrške razvoju ove oblasti, kao i njenog vrednovanja nema, tako da dignitet ovog književnog žanra čuvaju još jedino entuzijasti svjesni njegove važnosti.

federalna.ba