Delegacija grada Fano u posjeti NUBBiH

on .

Gosti iz Italije gosp. Massimo Seri, gradonačelnik grada Fano, sa saradnicima, posjetili su u ponedjeljak, 20.04.2015. godine Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine.

Ova posjeta je organizirana s ciljem upoznavanja delegacije iz grada Fano sa rekonstrukcijom Vijećnice, kako se navodi u pismu Gradonačelnika  „...čije se stradanje smatra simbolom nasilne i razarajuće agresije tokom devedesetih godina. Njena rekonstrukcija postaje simbol obnove, kako fizičke, tako i duhovne i pokazateljem volje i mogućnosti za suživot.“

Dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, upoznao je goste sa historijatom Biblioteke i aktualnim dešavanjima, a Delegacija iz Italije izrazila je zainteresiranost za saradnju i moguću realizaciju zajedničkih projekata kroz IPA fondove koji se odnose na Jonsko-Jadransku regiju.

Ovom prilikom, Dr. Ovčina je gostima darovao monografiju „Blago NUBBiH“.

Gosti su bili oduševljeni prezentacijom rukopisne i kartografske kolekcije u Odjeljenju specijalnih zbirki, koju su pripremile gosp. Muamera Smajić i mr.sc. Nadina Grebović-Lendo, kao i prezentacijom gosp. Nermina Ibrulja, u Centru za restauraciju, prezervaciju i konzervaciju bibliotečke građe.