×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/AL
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/AL

Dvanesta godišnjica smrti Astrid Lindgren

on .

almaAstrid Lindgren rođ. Ericsson je omiljena švedska autorica i jedna od svjetski najpopularnijih dječijih pisaca.

Umrla je 2002. godine u 94. godini života i ostavila narednim generacijama priče za djecu poput: Pipi Duga Čarapa, Karlson s krova, Braća Lavlje Srce...

Njena djela su prevođena na gotovo 80 jezika, a objavljena u više od 100 zemalja svijeta.

U čast sjećanja na ovu autoricu, te promociju dječije književnosti za mlade širom svijeta, Švedska vlada je 2002. godine osnovala internacionalnu nagradu u njeno ime „The Astrid Lindgren Memorial Award“, a administrira je Švedsko nacionalno vijeće za kulturne poslove.

Od 2007. godine jedino nominacijsko tijelo za prijedlog kandidata iz Bosne i Hercegovine za Memorijalnu nagradu „Astrid Lindgren“ odabrana je Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

U to ime do sada su za navedenu nagradu  predlagani dječiji pisci: Bisera Alikadić, Nura Bazdulj-Hubijar, Šimo Ešić, Mirsad Bećirbašić, Ljubica Ostojić, Ferida Duraković, Ranko Pavlović, Kemal Mahmutefendić, Jovo Čulić, Ismet Bekrić.

NUBBIH i ove godine nastavlja nominacijsku ulogu i trenutno je u fazi priprema za odabir dječijeg pisca koji će biti nominiran za 2015. godinu iz BiH.

{gallery}AL{/gallery}