Izložba Srebrenica 20 godina poslije

on .

Izložba Srebrenica 20 godina poslije: iz fondova Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH ove godine obilježava 70 godina postojanja i rada u misiji obrazovanja, nauke i kulture. U nizu aktivnosti predviđeno je i održavanje različitih tematskih izložbi. Izložba povodom obilježavanja 20. godišnjice Srebrenice pod nazivom Srebrenica 20 godina poslije: iz fondova Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH otvorena je 9. jula.

Izložba prikazuje građu iz fondova NUBBiH-a na temu Srebrenice u periodu od 1995. godine na ovamo što uključuje monografske i serijske publikacije, press clipping domaće (Oslobođenje, Dijalog, Bosna Franciscana, Slobodna Bosna, Dani, Ljiljan, Novi Muallim, Novine, Start i Dnevni avaz) i strane periodike, plakate i sličnu građu. Kao poseban dio izložbe izdvaja se press clipping iz 1995. godine, a riječ o je novinskim člancima iz The Guardiana, Independenta, The Observera i drugih. Izložba je koncipirana tako da multimedijalnim pristupom predstavi posjetiocima građu koju baštini NUBBiH na temu stradanja u Srebrenici za period od 1995. godine na ovamo.  Mobilijari u kojima se nalazi građa simbolično su poredani u slovo S što bi sugeriralo da je riječ o Srebrenici, stradanjima, strahotama i sjećanjima.Vizuelni efekat izložbe potpunjava muzička podloga koja također počinje slovom S, Silencio ili Tišina, a riječ je kompoziciji Bethoweena.

Cilj izložbe bio je prikazati izbor građe koju baštini Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH na temu Srebrenice.

Na izložbi su govorili: Ismet Ovčina, direktor NUBBiH i domaćin, Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH, Adnan Zeković, sekretar Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Miro Lazović, predsjednik Skupštine RBiH 1992.-1996.