Posjeta bibliotekama u Kaknju i Kraljevoj Sutjesci

on .

NUB novostiDirektor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, dr. Ismet Ovčina, sa saradnicima posjetio je općinu Kakanj u povodu obilježavanja Dana općine, a na poziv Senada Čišije, direktora Gradske biblioteke Kakanj (GBKA). Tom prilikom je upriličen susret sa Nerminom Mandrom, načelnikom Općine Kakanj. U veoma srdačnoj atmosferi, načelnik Mandra se osvrnuo na uspjehe Općina i na značaj koji ima Kakanj u ukupnom razvoju Bosne i Hercegovine. Bilo je govora o ulozi Biblioteke u kulturnom životu Kaknja, a posebno je istaknut značaj koji ima promoviranje knjiga najznačajnijih pisaca BiH. Dr. Ovčina je sve podsjetio na napore koji ulaže kolektiv NUBBiH da bude podrška svim bibliotekama u BiH, kako na stručnom planu tako i u obogaćenju fondova.

 Učlanjenjem Gradske biblioteke Kakanj u jedinstveni bibliotečko-informacioni sistem COBISS.BH pružena je mogućnost da svi koji žele da se obavijeste o sadržaju fonda GBKA to mogu uraditi na www.cobiss.ba. Gradska biblioteka Kakanj aktivno učestvuje u izgradnji COBISS.BH od 2008. godine, a  do aprila 2013. godine obrađeno je 12.630 bibliotečkih jedinica. Sastanak sa djelatnicima GBKA pružio je mogućnost razgovora o stručnim pitanjima i očekivanim aktivnostima u okviru sistema COBISS.BH.

 Nakon posjete Gradskoj biblioteci, zajedno sa domaćinima, predstavnici NUBBiH-a posjetili su i Samostan Kraljeva Sutjeska. Kroz veoma bogate fondove Samostana, goste je uz nadahnuto kazivanje proveo fra Stjepan Duvnjak, kustos Muzeja i Biblioteke. Biblioteka i Arhiv Samostana izuzetno su bogati raznovrsnom građom, a neki dokumenti potječu iz 15. stoljeća. Biblioteka Samostana broji oko 11.000 knjiga. Posebno mjesto zauzimaju raritetni primjerci, kao što je 31 inkunabula.