×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/issn_bg
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/issn_bg

Priznanje za Nacionalni ISSN centar Bosne i Hercegovine

on .

Od 12. do 16. oktobra u Beogradu, u Narodnoj biblioteci Srbije održan je 40. jubilarni sastanakdirektora ISSN (International Standard Serial Number) centara svijeta.Na sastanku je bilo prisutno50 učesnika iz 39 zemalja svijeta, a kao predstavnica Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine učestvovala je voditeljica ISSN centra za Bosnu i Hercegovinu Adisa Žero.

ISSN mreža trenutno obuhvata 90 nacionalnih centara i Međunarodni centar sa sjedištem u Parizu, ove godine proslavlja svoju 40. godišnjicu. Međunarodni centar ISSN službeno je osnovan u Parizu 1975. godine, pod uslovima iz sporazuma potpisanog između UNESCO-a i Francuske, zemlje domaćina Međunarodnog centra.
Međunarodni centar ISSN koordinira aktivnosti zemalja članica. Odgovoran je za održavanje i objavljivanje podataka o serijskim publikacijama iz cijelog svijeta u međunarodnom ISSN registru. Također je odgovoran za dodjeljivanje ISSN-a na međunarodnim publikacijama, kao i publikacijama koje se izdaju u zemljama koje nemaju Nacionalni ISSN centar.
Bosna i Hercegovina je članica ISSN mreže od 1998. godine i na sastanku ove godine je dobila nagradu od Međunarodnog ISSN centra u Parizu. Priznanje je dodijeljeno za uspješan rad, predanost, konzistentne napore i impresivna postignuća ISSN tima u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH. Prema mišljenju Međunarodnog centra ISSN-a u Parizu naš ISSN centar je  zaslužan za uspješnu promociju ISSN broja u Bosni i Hercegovini što uveliko doprinosi bibliotečkoj zajednici u cjelini i korisno je na nacionalnom i međunarodnom nivou. U Upravnom odboru Međunarodnog ISSN Centra, Bosna i Hercegovina se nalazi od 2010. godine i naš predstavnik je direktor NUBBIH dr. Ismet Ovčina. ISSN Centar BiH prati sve aktivnosti koje se dešavaju u sklopu ISSN mreže, kao što su ROAD, ABES, PRESSoo, The Keepers Registry.

Na ovogodišnjem sastanku direktora ISSN centara prihvaćeni su, pored ostalog, finansijski i stručni izvještaji Međunarodnog ISSN centra. Tokom konferencije organizovane su brojne stručne radionice s ciljem da povežu učesnike koji su tokom radionica predstavljali rad centara, prezentirali projekte, razmatrali buduće aktivnosti u sistemu te tako razmjenjivali iskustva. Glavne teme na radionicama ticale su se razmatranja kako na što bolji način implementirati novine u bibliotekarstvu kroz svakodnevni rad ISSN centara.

Na kraju, usvojeni su i konkretni zaključci i planovi za naredni period.

{gallery}issn_bg{/gallery}