Šarić i Kike nominirani za nagradu Astrid Lindgren 2016.

on .

Od 2007 godine Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH), je jedino nominacijsko tijelo iz BiH za nagradu Astrid Lindgren ovlašten od strane Švedskog umjetničkog vijeća (Swedish Arts Council) i predlaže kandidate iz naše države, dajući im šansu da na taj način učestvuju na natjecanju za najprestižniju nagradu za dječiju književnost u svijetu.

Prva kandidatkinja ispred BiH bila je istaknuta književnica za djecu, Bisera Alikadić (2008). Zatim, i drugi poznati dječiji pisci sa ovih prostora: Nura Bazdulj-Hubijar (2009), Šimo Ešić (2009), Mirsad Bećirbašić (2010) i Ljubica Ostojić (2011). Ferida Duraković i Ranko Pavlović (2012), Jovo Čulić i Kemal Mahmutefendić (2013), Ismet Bekrić (2014), te Alija H. Dubočanin i Jagoda Iličić (2015).

Astrid Lindgren rođena je 1907. godine u Švedskoj. Njena djela prevedena su na više od 95 jezika što je čini jednom od najpopularnijih pisaca dječije književnosti. Stekla je slavu stvorivši književnu junakinju Pipi Dugu Čarapu. Umrla je 2002. godine u Stokholmu kada je i Švedska vlada ustanovila nagradu Astrid Lindgren (Astrid Lindgren Memorial Award, ALMA).

Ova prestižna nagrada za dječiju književnost dodijeljuje se na godišnjem nivou jednom od svjetski prepoznatljivih pisaca za djecu.

NUBBiH  za nagradu The Astrid Lindgren Memorial Award za 2016. godinu nominirala je: Muhidina Šarić i Mirsada Abdagića Kiketa.

kikic

Muhidin Šarić rođen je u  Prijedoru. Školovao se u Prijedoru, a studirao u Banjaluci i Novom Sadu. Piše poeziju, prozu i drame. U književnosti se javio zbirkom pjesama za djecu „Spava li dan u mraku“ 1976. godine. Za njom su uslijedile: „Na krilima neba“ 1981., „Kada plava ptica sanja“ 1983., „Mavi kus“ izbor na turskom jeziku 1987., „Cvrkutanka“ 1988.2000.2005. „Zaljubljena baka“ 1989. 1994., „Iz majkine sehare“ 2006., „Zrnca sunca“ 2013. i druge.

Za svoj rad Šarić je dobio više nagrada od koji se posebno ističu: Nagrada „Kurirček“ Maribor za zbirku poezije „Kolo kozaračko“ 1984. Nagrada  Mali princ za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovini.

2011. Književna nagrada „Nasiha Kapidžić – Hadžić“ za poetski opus 2013. godine.

Zastupljen je u brojnim antologijama i u Austriji i u Bosni i Hercegovini. Pjesme mu se nalaze u čitankama, a uvršten je i u lektiru sa knjigom poezije „Cvrkutanka“

Član je Udruženja pisaca grada Graca, austrijskog PEN kluba, Društva pisaca BiH.

Mirsad Abdagić Kike, prvi počasni ambasador „Malih ambasadora mira“ (Internacionalna liga humanista 2002.godina), „Vitez dječijeg osmijeha“, dječiji pjesnik, zabavljač, muzičar, radio i tv-voditelj, trash artist. Rođen je  u Sarajevu.

Autor je brojnih radio i tv emisija namijenjenih djeci, a naročito su zapažene njegove autorske dječije emisije na FTV „Kike tike tačke“ i „Svjesnost o opasnosti od mina“, te multimedijalni projekti slikovnice-pjesmarice sa cd-ovima „Kike na putu oko svijeta“ i „Kike u carstvu životinja“.

Više od 500 priredbi za djecu po atomskim skloništima, podrumima i bolnicama tokom rata u Bosni i Hercegovini  donijelo mu je ljubav i povjerenje ne samo najmlađih, te je jedna od najomiljenijih javnih ličnosti u svojoj zemlji.

Jedan je od osnivača i predsjednik Udruženja „Humane zvijezde“, čiji su članovi estradne ličnosti posvećene humanitarnom radu sa djecom, te su brojnim koncertima i sportskim događajima prikupljali finansijska sredstva za liječenje djece.

Nagrađivan je za najboljeg radio i tv-voditelja, za afirmaciju dječije muzike, sportistu i humanistu.

Promocija nominiranih kandidata za The Astrid Lindgren Memorial Award za 2016. godinu održati će se na Sajmu knjiga u Frankfurtu u oktobru mjesecu tekuće godine.