×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/nub.ba/httpdocs/images/galerije/20151022
×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/20151022

Učenici OŠ Isa-beg Ishaković posjetili NUBBiH

on .

Učiteljice i uprava Osnovne škole Isa-beg Ishaković sa Grbavice ispunili su želju učenika trećeg i četvrtog razreda da nakon obilaska zgrade Vijećnice, gdje nisu zatekli knjige iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) posjete zgradu ove Biblioteke u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, gdje je privremeno smještena.

S obzirom na to da su čuli kako je u zgradi Vijećnice bilo sjedište NUBBiH, da je to prije požara 1992. godine bio hram knjige, učenici su željeli vidjeti šta sve Biblioteka čuva u svojim fondovima, gdje su sada iz požara spašene knjige, kako su smještene i na koji način se mogu koristiti.

Merima Arslankadić, rukovodilac Sektora za informacije i usluživanje korisnika NUBBiH upoznala je učenike i njihove učiteljice s prostorom za smještaj arhivske i građe iz redovnog fonda Biblioteke, zanimalo ih je i na koji način knjige dobiju svoje mjesto na polici i kako se nakon posudbe vraćaju na svoje mjesto. Potom su vidjeli čitaonice, te pitali na koji način znamo koje knjige odabrati za svakodnevnu upotrebu i kako ih i ko može koristiti.

Upoznali su se i s načinom upisa i procedurom naručivanja i dopremanja knjiga iz magacina, te na koji način mogu pronaći potrebnu literaturu.

Na kraju, na poklon su od NUBBiH dobili po jedan primjerak knjige autora Mirsada Bećirbašića: Sunce i dijete (2010), te Ljubice Ostojić: O pjesmama pjesme (2011). Ove dječije pisce NUBBiH je nominirala za prestižnu nagradu za dječiju književnost The Astrid Lindgren Memorial Award, a potom u to ime u okviru svoje izdavačke djelatnosti izdala po jedan naslov od svakog autora.

Uz veliku zahvalnost na poklonu, znanju i iskustvu koje je im je prilikom posjete prenešeno napustili su zgradu NUBBiH uz želju da što prije bude vraćena u svoj stari dom – Vijećnicu.

{gallery}20151022{/gallery}