Uručena literatura visokoškolskim bibliotekama

on .

 Osigurano 1500 primjeraka aktuelnih naučnih knjiga i univerzitetskih udžbenika za biblioteke svih javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH

 

nub 04 06 2013Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić u utorak, 04.06.2013. godine, uručio je predstavnicima svih univerzitetskih biblioteka sa područja Federacije Bosne i Hercegovine komplete enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature. Riječ je o 1500 aktualnih izdanja iz svih naučnih oblasti te umjetnosti, koja će značajno olakšati istraživački rad i omogućiti sticanje novih saznanja naučnim radnicima i studentima u Federaciji BiH.

Svečanost je održana u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u sklopu redovnog, godišnjeg sastanka sa direktorima, odnosno predstavnicima svih šest biblioteka javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH.

Kako je naglasio federalni ministar obrazovanja i nauke, ovo Ministarstvo je u periodu 2007-2012. godina za podršku institucijama i programima iz oblasti bibliotečke i izdavačke djelatnosti u Federaciji BiH izdvojilo preko dva miliona maraka. Istovremeno je otkupljeno i bibliotekama naučnih i visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH uručeno preko 800 naslova naučne i univerzitetske literature te referentnih časopisa.

„Vjerujem da će pored doprinosa kvalitetu usluga koje pružaju univerzitetske biblioteke, naša saradnja ujedno doprinijeti i podizanju i razvijanju svijesti o značaju obrazovanja i nauke, odnosno ulozi biblioteka u njihovom razvoju te značajno olakšati rad naučnim radnicima i studentima. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke kontinuirano podržava izdavačku djelatnost kroz različite programe a prevenstveno putem programa podrške izdavanju i otkupu referentne naučne literature i visokoškolskih udžbenika“, kazao je ministar Mašić, te naglasio da provođenje složenih reformskih procesa u oblasti nauke i visokog obrazovanja, koji treba da doprinesu bržem uključivanju BiH u Evropski istraživački prostor i Evropski prostor visokog obrazovanja, zahtijeva dodatne napore od svih njihovih aktera.

 

Također, danas je upriličeno i potpisivanje Ugovora o nastavku funkcioniranja sistema „Registar naučnih institucija, naučnog kadra, naučnih projekata i infrastrukturnih ulaganja u Federaciji BiH“ između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. Ugovor su potpisali ministar Damir Mašić i direktor NUB-a BiH dr. Ismet Ovčina, čime se saradnja Ministarstva i ove ustanove u vezi sa funkcioniranjem Registra nastavlja i u tekućoj godini. Poslove i zadatke upravljanja ovom elektronskom bazom podataka te njenog održavanja i ažuriranja obavljat će NUB BiH, dok će Ministarstvo finansirati funkcioniranje Registra, u ukupnom godišnjem iznosu od 21.000,00 KM.

FEDERALNO MINISTARSTVO OBRAZOVANJA I NAUKE